Maakt fruit dik?

Laatst bijgewerkt:

Veel mensen die af willen vallen mijden fruit en vruchtensappen, omdat dit dikmakers zouden zijn.

Fruit bevat gemiddeld genomen inderdaad meer calorieën dan bijvoorbeeld groente, maar nog altijd veel minder dan vlees of andere producten met vet erin of producten met toegevoegde suikers.

Calorieën

Als je wilt afvallen, moet je per dag niet meer calorieën binnenkrijgen dan je verbrandt. Het aantal calorieën in fruit verschilt wel.

  • een appel bevat 56 kcal
  • een sinaasappel 46 kcal
  • een banaan 125 kcal
  • avocado met 198 kcal.

lees ook: fruit met de meeste en minste calorieen

Oppassen met vruchtensap

Maar qua calorieën zal je van één of twee stuks fruit per dag niet snel dikker worden. Met vruchtensappen moet je meer oppassen, omdat die erg makkelijk wegdrinken en als je een half litertje sinaasappelsap opdrinkt heb je 225 calorieën binnen (nog niet schrikbarend).

Fruitsuikers

De slechte reputatie van fruit heeft dan ook een andere oorzaak. De suikers in fruit zijn enkelvoudig, net als gewone suiker of jam dus. In fruit komen er twee soorten voor, glucose en fructose. Fructose is wat geniepiger, deze vorm van suikers wordt namelijk eerder als vet opgeslagen dan andere suikers.

Verschil per fruitsoort

Je hebt fruitsoorten waar fructose de overhand heeft, zoals peer, appel, druiven of aardbeien. Bij andere soorten is het meer gelijk verdeeld, zoals sinaasappel, banaan of nectarine en bij bijvoorbeeld kersen of kiwi heeft glucose de overhand. Fructose moet eerst de lever passeren voor het kan worden omgezet in glycogeen, koolhydraten zoals ze worden opgeslagen in de spieren en lever.

Wanneer eet je fruit?

Het probleem van fruit is, dat wanneer de reserves glycogeen in de lever aangevuld zijn, de fructose wordt omgezet en opgeslagen als vet. Daarom maakt het verschil wanneer je fruit eet. Als je net wakker wordt, zijn de glycogeen voorraden in je lever meestal laag, dus is het verstandig je fruit bij het ontbijt te pakken als je op je gewicht wilt letten. Voor sporters is vlak voor of na de training ook een geschikt moment.

Veel vezels

Voordeel van heel fruit is dat er veel vezels inzitten, daardoor verteert het langzamer en stijgen de insulinespiegels niet zo zeer als bij andere simpele suikers. Fruit bevat natuurlijk veel vitamines en mineralen en daarnaast bioactieve stoffen, dat zijn voedingsstoffen waarvan de wetenschap steeds meer positieve eigenschappen voor de gezondheid ontdekt. Ze worden steeds meer gezien als een belangrijk middel tegen veroudering, maar ook tegen bepaalde vormen van kanker. Fruitsap bevat weinig tot geen vezels.

Word je dik van fruit?

Het is dus zeer onverstandig om geen fruit te eten uit angst daar dik van te worden. Denk je nu echt dat iemand die veel te vet is, dat is geworden omdat hij of zij te veel fruit eet? Dat bedoel ik.

© Harry de Jonge

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *