HOU JE VAN SUSHI?
Sushi is wel het meest bekende gerecht uit
de Japanse keuken en is in het Westen redelijk populair.
Wat is sushi?
Bij Sushi wordt meestal aan rijst gedacht, geserveerd met
stukken rauwe vis. Maar het hoeft niet persé rauwe vis
te zijn. Er wordt ook gestoomde, gerookte en gekookte vis gebruikt.
En eigenlijk hoeft het ook niet alleen vis te zijn. Bij de
bereiding van sushi worden ook andere ingrediënten
gebruikt, zoals omelet en allerlei soorten groenten.
De
Sushi wordt geserveerd als individuele hapjes (die je in twee
happen op kan). Deze heten nigiri-sushi. Maar er is ook sushi
die geserveerd wordt als rollen die in stukken zijn gesneden:
maki-sushi. 
Wat is sashimi?
Sashimi is alleen rauwe vis zonder rijst.
Sushi zelf maken
Als je zelf sushi wilt maken, zijn er 3 dingen die je in gedachten
moet houden: kleur, smaak en textuur. Als je probeert om elk
van deze drie in iedere sushi rolletje te verwerken, dan ben
je goed bezig.
Kies voor contrasterende kleuren, specifieke smaken en verschillende
texturen.
Rijst
Rijst is een belangrijk bestanddeel van sushi. De sushirijst
heeft een zoetzure smaak en is wat kleverig. Het is dus belangrijk
dat de rijst van goede kwaliteit is en goed is bereid. Rijst
voor sushi wordt bereid met een rijstazijn, zout en suiker,
daarna op smaak gebracht met wasabi, een pittige Japanse saus
gemaakt van mierikswortel. Er is ook speciale sushirijst te koop.
Belangrijke ingrediënten van sushi:
Vis
Als je vis koopt is het altijd belangrijk dat deze vers is.
Maar bij vis die je rauw wilt gebruiken is de versheid echt
een vereiste.
Nori
De grote bladen (meestal 20x20cm) zeewier worden gebruikt
om de maki-sushi in op te rollen. Ook voor nigiri-sushi worden
vaak dunne reepjes nori gebruikt om de ingrediënten bij
elkaar te houden of voor decoratie.
Wasabi pasta
Wasabi (mierikswortel) pasta wordt zowel gebruikt in de sushi
als bij de sushi. Wasabi pasta is erg pittig, dus voorzichtig
gebruiken. De wasabi pasta die erbij geserveerd wordt kan opgelost
worden in soyasaus zodat de sushi erin gedoopt kan worden.
Gember
Gember (Gari) speelt een belangrijke rol in de Japanse keuken.
Speciaal de in het zuur gelegde stukjes gember worden gebruikt
om de smaak tussen twee smaken sushi te neutraliseren.
De roze gember is pittiger dan de witte gember.
Soja saus
Sojasaus is de oudste kruiderij in de wereld. De saus wordt
gemaakt van sojabonen en wordt in het Japans Shoyu, Shoya of
Schoyu genoemd. (Ketjap in indonesië). De soyasaus is verschillende
smaken te krijgen van zoet tot zout.
Andere veelgebruikte ingrediënten:
gerookte zalm
garnalen
crab (surimi)
rauwe tonijn en zalm
tofu
eieren (reepjes omelet)
sesamzaad
komkommer
avocado
lenteui
paddestoelen
wortel
asperge (licht gestoomd)
Favoriete smaken
In opdracht van Japan-guide.com is een onderzoek gehouden naar
de populariteit van sushi.
Vrouwen houden het meest van:
1. Toro 40%
2. Ikura 33%
3. Amaebi 31%
4. Sake 27%
5. Uni 26%
|
Mannen houden het meest van:
1. Toro 50%
2. Uni 38%
3. Maguro 35%
4. Anago 34%
5. Amaebi 30%
|
Vrouwen houden het minst van:
1. Uni 37%
2. Saba 35%
3. Aji 24%
4. Iwashi 24%
5. Tako 22%
|
Mannen houden het minst van:
1. Saba 24%
2. Uni 19%
3. Ika 18%
4. Chirashi 18%
5. Futo Maki 17%
|
Toro= vette tonijn van de buik, Ikura=zalmeitjes, Amaebi=garnalen,
Sake=zalm, Uni=zee egel, Maguro=magere tonijn, Anago=paling,
Saba=makreel, Aji=paardenmakreel, Iwashi=sardine, Tako=inktvis,
Ika=pijlstaartinktvis, Chirashi=rijst in schaaltjes, met daarop
ingrediënten, Futo Maki=grote rollen
|